Probiotyki oraz ich zastosowanie

Zawansowana technologia pozwala nam na wykorzystanie odkryć w mikrobiologii do poprawy zdrowia człowieka i polepszenia jego otoczenia.

Pionierem w badaniach nad zjawiskiem probiozy był Louis Pasteur, oraz polski lekarz Józef Brudziński, którzy to zwrócili uwagę na pozytywne wykorzystanie dobrych mikroorganizmów do walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi.

Co to są mikroorganizmy?

Mikroorganizmy to jednokomórkowe, widoczne pod mikroskopem organizmy, o różnej strukturze, powodujące szybkie przemiany w środowisku, w którym się znajdują. W szerszym znaczeniu są to różnego rodzaju grzyby, bakterie, glony, pierwotniaki. Do dzisiaj, w najnowszych badaniach świat mikroorganizmów do końca nie jest znany, oraz nie do końca są poznane mechanizmy, które zachodzą pomiędzy nimi. Ogromna różnorodność oraz ilość mikroorganizmów uświadamia nam, że w każdym aspekcie życia człowieka i otaczającego Go środowiska uczestniczą mikroorganizmy.

Jak wykorzystać mikroorganizmy?

Polska firma Probiotics wykorzystuje nowoczesną technologię Probiotechnologię do produkcji i udoskonalania jakości żywności, oraz ulepsza jakość naszego otoczenia poprzez użycie mikroorganizmów. Zastosowanie naturalnych wyrobów z wykorzystaniem pożytecznych mikroorganizmów do produkcji żywności gwarantuje nam wysokiej jakości naturalne, zdrowe i ekologiczne pożywienie. Wykorzystanie mikroorganizmów, które wchodzą w dobre interakcje z organizmami, podnosi wartość odżywczą jedzenia oraz jest wykorzystywana do produkcji żywności prozdrowotnej. W praktyce oznacza to wykorzystanie mikroorganizmów do wspólnej walki z wirusami i mikroorganizmami, które są potencjalnymi nośnikami chorobotwórczymi. Probiotyki to żywe bakterie, które powodują proces fermentacji, a ten naturalny proces, jest świetnym lekarstwem na zaburzenia i ustabilizowania flory bakteryjnej w naszym organizmie. Firma Probiotics wykorzystuje odpowiednio dobrane i skomponowane szczepy mikroorganizmów, aby wygenerować jak najlepsze efekty w produkcji żywności, a to przekłada się na jakość żywności i prozdrowotne działanie takich składników. Probiotechnologia wykorzystuje mikroorganizmy oraz ich produkty, do tworzenia żywności,  która w naturalny sposób chroni nasz układ pokarmowy, a układ odpornościowy wraz z probiotykami tworzy naturalną barierę dla chorobotwórczych bakterii.

Bezpieczne otoczenie z mikroorganizmami.

Stosunkowo niedawno ludzie zaczęli używać mikroorganizmów do rozwiązywania problemów, nie tylko zdrowotnych, ale także do polepszenia swojego otoczenia. Wykorzystanie przez człowieka zdolności mikroorganizmów, do szybkiej zmiany środowiska, w którym funkcjonują, stwarza idealne warunki do spożytkowania tej zdolności do ulepszania i poprawy naszego otoczenia. Pomimo że mikroorganizmy żyją z nami od zawsze, to dopiero teraz, nowe technologie pozwalają na użycie ich w celach prozdrowotnych i ochrony środowiska w sposób bezpieczny i korzystny dla Nas ludzi. Centra Mikroorganizmów dostarczają w bezpieczny sposób odpowiednio dobrane grupy i szczepy mikroorganizmów, a Licencjonowani Doradcy Probiotechnologii  w sposób kompletny wskazują na rozwiązania, które zakończą się sukcesem.